IMG_8279 (1)
picture-2600 (6)
picture-2600 (1)
picture-1600 (67)
picture-2600 (3)
picture-2600 (4) (1)
picture-2600 (5) (1)

********************

SUNSET MARCH 17 februari 2024

Vandaag was de eer ten beurt gevallen aan het Veteranen Ontmoetings Centrum Legerplaats bij Oldebroek (VOC-LbO) om, met een detachement Veteranen en aanhang, de Sunset March te lopen. Deze bijzondere mars over de brug “De Oversteek” ter herdenking aan de geallieerde oversteek op 20 september 1940, waarbij 48 Amerikaanse soldaten van de 82e Airborne Divisie het leven lieten, hebben we in 2022 ook gelopen met een detachement. Telkens weer een bijzondere, indrukwekkende en relativerende gebeurtenis om mee te maken.
Na een ontvangst onder de brug met een hapje en een drankje, een praatje te hebben gemaakt met deze en gene en natuurlijk met het bekende “leuk om jou ook weer te zien” hebben we ons voorbereid op de aanvang van de mars.
Aangezien we hadden verzameld bij het monument (en dat is het einde van de mars) hebben we ons eerst verplaatst naar de overzijde van de brug waar het beginpunt is.
Onze gastheer namens Team 31 was vandaag D.J. van Zuidam. Hij nam ons in vogelvlucht mee aangaande de dag 20 september 1940 en gaf kort weer wat er allemaal gebeurt is. Ook het ontstaan van deze mars werd helder uit de doeken gedaan.
Hierna was het wachten op het moment van zonsondergang en dat was vandaag om 17.56 uur. Op dat moment gaan de lichten voor de brug en aan de overzijde van de brug aan en even later zal dan het licht van de 1e van 48 lantaarnpalen gaan branden. Dat is het sein voor de veteraan van de dag, vandaag is dat Kapitein bd. Gerrit Bosch, om in een langzaam tempo de mars aan te vangen. Het tempo wordt bepaald door het telkenmale ontbranden van de volgende lantaarnpaal en zo wordt de mars, in stilte, naar de overkant gelopen.
Nadat we aan het einde van de mars waren aangekomen zagen we de verlichting onder de brug als laatste ontbranden.
Ter afsluiting van deze mars volgt er dan altijd nog een officieel moment bij het monument. In dit geval werden er door Janine Rutenfrans-Steenbergen bloemen gelegd ter ere van haar vader. Hij wilde deze mars meemaken maar kon er door ziekte helaas niet bij zijn en daarom heeft zij, uit zijn naam en samen met haar man, de mars gelopen en de bloemen gelegd.
Na het leggen van de bloemen werd de eregroet gebracht door de aanwezige militairen waarna het officiële gedeelte was beëindigd.
Nog even kort napraten, wat foto’s maken bij het monument en aansluitend onder de brug nog een kleine versnapering waaronder natuurlijk ons traditionele drankje het alom bekende “Barbarabittertje”.
We kunnen terugzien op weer een gezellig, indrukwekkend en geslaagd evenement en na ook weer het bekende “tot de volgende keer” is iedereen huiswaarts gekeerd.
Wat het bestuur van de SVOC-LbO betreft zien we elkaar volgend jaar weer bij de volgende Sunset March.

********************

Nieuw bereikbaarheidsnummer voor ons VOC.

Met het in gebruik nemen van het nieuwe netwerk op de kazerne hebben wij eveneens een nieuw nummer ontvangen. Wij zijn voortaan te bereiken op:

088-9516468

********************

Contactloos pinnen in ons VOC

Om de financiën zo eenvoudig mogelijk te houden voor onze gastvrouwen en heren zijn we overgegaan naar (contactloos) pinnen.

Je kunt nu bij aankoop van een aandenken in ons huis (contactloos) pinnen.

Contante betaling is niet meer mogelijk.
Uiteraard blijft de koffie en thee gratis.

********************