Nederlandse Veteranendag Den Haag

Met de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag in Den Haag bedankt heel Nederland zijn 114.000 militaire veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Deze feestelijke dag wordt, sinds de invoering ervan in 2005, jaarlijks georganiseerd.

Inmiddels zijn de vertrouwde ingrediënten van de dag wel bekend. Zoals de opening in de Ridderzaal, de medaille-uitreiking op het Binnenhof met aansluitend het defilé voor Z.M. de Koning, natuurlijk voorafgegaan door een fly-past.

De hele dag is het Malieveld ‘open’ om elkaar te ontmoeten, voor eten en drinken, muziek, informatie, kinderactiviteiten en gezelligheid.

Veel van de legereenheden, veteranenorganisaties etc.  zijn hier aanwezig met tenten vol met interessante spullen, herinneringen, goodies en last but not least als ontmoetingspunt van al die veteranen en mensen die onze veteranen een warm hart toedragen.

Aan het defilé nemen vele detachementen deel waarbij ook het oude en nieuwe rollende materiaal is opgenomen in deze kleurrijke stoet, vol met nostalgie en geschiedenis. Voor de veteranen een eervol en emotioneel moment om mee te lopen tussen de duizenden applaudiserende toeschouwers door. Bij het passeren van het defileerpunt met Z.M. de Koning en de vele, vele hoogwaardigheisbekleders krijgt menigeen een brok in de keel. Hoofd omhoog, borst vooruit, armen strak opzwaaiend en de onderdeelsvlag voorop bij de eenheid is toch iets wat elke veteraan een keer moet hebben meegemaakt.

En dan om het geheel nog mooier af te maken de binnenkomst van de defilerende eenheden op het malieveld over de pontonbrug waarbij de aandacht volledig uitgaat naar de meelopende veteranen, oftewel alweer zo'n kippenvel momentje.

Dan even de adrenaline laten zakken en terug naar je eenheidstent waar een ieder de dag afsluit op zijn of haar manier met lekkere muziek, een drankje en een hapje.

Een jaarlijks feest van weerzien dus, daar op het Malieveld.

Dit is voor de veteranen een echte aanrader en voor de kosten hoeft u het niet te laten, want komt u als bezoekende veteraan is de treinreis (opgeven via het VI) gratis en komt u als deelnemer aan het defilé (opgeven via het VI) krijgt u zowel de reis alsook een lunchpakket en een heerlijke "blauwe" hap helemaal gratis.

PS: U begrijpt, voor dit laatste moet je wel in het bezit zijn van een Veteranenpas (oftewel aangemeld zijn bij het NLVi).

Nog geen pas? maak dan gebruik van de groene aanmeldknop hierboven en regel het even ;-).