LET OP: Voor deze activiteit heeft u een treinkaartje nodig vanaf huis naar Den Haag vv. Daarvoor kunt 1 van de 2 gratis kaartjes welke worden verstrekt door het NLVi gebruiken

(kaartje wel zelf aanvragen bij NLVi)

Programma:

12.00 uur Bijeenkomen op hoek malieveld en uitreiken lunchpakketten. (Treinreis zelf plannen, ongeveer 5 minuten lopen vanaf CS Den Haag naar hoek Malieveld)

12.15 uur Uitleg over batterij saluutschoten Korps Rijdende Artillerie

XX.XX uur Aanvang afgeven saluutschoten (dit tijdstip is afhankelijk van vertrek Koning (zie tekst onder))

XX.XX uur Bezoek stad en kijken naar Koninklijke stoet (tijdstip door uzelf te bepalen)

XX.XX uur Terugreis vanaf CS Den Haag (tijdstip door uzelf te bepalen)

Inschrijving mogelijk vanaf 01 augustus 2024 (Let op de homepage van deze website)


Prinsjesdag is een jaarlijkse Nederlandse traditie op de derde dinsdag van september. Na een ceremoniƫle rijtoer door Den Haag spreekt het staatshoofd in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uit. Na terugkomst op Paleis Noordeinde is er de zogenoemde balkonscene.

In de troonrede geeft de regering in algemene bewoordingen aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Tegelijkertijd wordt op die dag de miljoenennota en de rijksbegroting voor het volgende jaar gepresenteerd.

Al sinds mensenheugenis is het Korps Rijdende Artillerie, net als vele andere eenheden, verbonden aan het koningshuis en uit hoofde van die relatie levert het KRA dan ook de saluutschoten op Prinsjesdag. De saluutschoten worden elke minuut afgegeven (in de volksmond heten zij dan ook "minuutschoten") vanaf het moment dat de Koning het paleis Noordeinde verlaat. Dat gaat door gedurende de gehele troonrede en wordt beƫindigd nadat de Koning weer het paleis Noordeinde binnengaat. De plaats waar de Gele Rijders staan opgesteld is aan de zijkant van het Malieveld. Zoals gezegd zijn er vele militaire eenheden die op Prinsjesdag eer bewijzen aan het koningshuis, want langs de route staan vele honderden militairen in een erehaag opgesteld. De muziek wordt verzorgd door de verschillende militaire kapellen.

Ook wordt er op deze dag langs de route een Erecouleur (erehaag van veteranen) gevormd.

Prinsjesdag wordt door velen aangegrepen om al dat mooie en indrukwekkende militaire vertoon te zien, maar ook om op het malieveld de verrichtingen waar te nemen van de rijders van het KRA. Daar is dan ook de plek waar velen elkaar elk jaar weer treffen en vooraf of achteraf in 1 van de horeca gelegenheden nog eens rustig met elkaar praten en herinneringen ophalen.

Ook dit is een echte aanrader om als veteraan of als (oud) militair eens rustig te bekijken en je "oude" vrienden en collega's te ontmoeten.