Programma Sunset March 17 feb 2024:

17.00 uur Verzamelen bij Waal Crossing Monument, Oosterhoutsedijk 90, 6663KV, Nijmegen.

17.15 uur Wandelen naar andere zijde van de brug en opstellen voor lopen Sunset March.

17.56 uur Lopen van de Sunset March.

18.15 uur Militaire eerbetoon bij Waal Crossing Monument.

18.25 uur Einde officiele gedeelte, nababbelen met een drankje waarna een ieder weer huiswaarts gaat.

Inschrijving is nu mogelijk (Klik op de groene knop hier links boven).


Deze Sunset March wordt veelal gelopen ter nagedachtenis aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die op en rond deze rivier hebben plaatsgevonden, aan de offers die voor onze vrijheid zijn gebracht en aan de ons ontvallen, collegae, familieleden en geliefden.
In de afgelopen jaren is gebleken dat iedereen die deze Sunset March loopt dit tevens doet met een eigen persoonlijke reden en dat is helemaal goed want een herinnering aan iets of iemand op deze manier herbeleven is mooi en vaak intens.

Deze Sunset March is opengesteld voor alle veteranen en overige militairen van alle wapens en dienstvakken. Uiteraard zijn ook familieleden, vrienden en bekenden van harte welkom.

 

Na opgave voor deze Sunset March wordt alle relevante informatie, via de mail, verstrekt in de vorm van een meldingsinstructie en overige aanwijzingen zoals bv. tenuen, tijdstippen en parkeren. 

Mocht u zich op voorhand al willen verdiepen in het hoe en waarom van deze Sunset March dan kunt u gebruik maken van de 2 onderstaande knoppen:


 

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht voor de vrijheid van het Nederlandse volk. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Veteranen van verschillende nationaliteiten hebben de Sunset March al gelopen, vaak vergezeld door belangstellenden. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich aanmelden op de aanmeldpagina voor een gewenste datum. Inschrijven door belangstellenden kan achterwege blijven. Alleen de “veteraan van de dag” schrijft zich in.